Pàgines

diumenge, 18 de juny del 2017

TWIRLING

Twirling baton
El twirling baton és una de les disciplines del twirling que consisteix a fer coreografies gimnàstiques amb un bastó metàl·lic seguint el ritme de la música. El terme twirling deriva de l'anglès twirl que vol dir rotar.
Descripció de la disciplina
Aquesta disciplina es basa en la gimnàstica, la dansa i la utilització del bastó. És un esport que associa els moviments dels bastons classificats per categories (rotacions, llançaments, maneig general) així com els moviments de gimnàstica rítmica. Consisteix a presentar una coreografia sobre música d'1 minut 30 a 3 minuts 30. Visualment el twirling baton és semblant als espectacles de majorettes, però es diferencia pel seu caràcter esportiu i competitiu.
L'esportista és avaluat per uns jutges (de tres a cinc) que li atribueixen dues notes (una artística i una altra tècnica) sobre 10 per als solos i sobre 100 per als duos i equips. Els equips estan formats per sis, vuit o dotze esportistes. Els barems de notació són diferents d'una federació a una altra. Tanmateix en tots els casos s'aplica una penalització si cau el bastó.
El campionat del món té les següents disciplines:
  • Estil lliure: Sènior Femení i masculí, Júnior Femení i masculí
  • Parelles: Sènior i Júnior
  • Equips: 6 o més esportistes
En altres competicions hi ha la modalitat de grups amb 9 o més esportistes competint conjuntament.
Confederació europea
La Confederació Europea de Twirling Baton (CETB) és l'organisme que dirigeix la pràctica del twirling baton a Europa. Es va crear el novembre de 1978 a Frankfurt com a federació específica del twirling baton, separant-se de la F.E.I.M., per diferenciar l'activitat competitiva d'aquest esport respecte a l'activitat lúdica de les majorettes. En la seva creació hi van participar els organismes nacionals d'AlemanyaAnglaterraBèlgicaFrançaItàlia,Luxemburg i Suïssa. Actualment en formen part les federacions d'Alemanya, Anglaterra, Bèlgica, CatalunyaCroàciaEscòciaEslovènia, França, Hongria, Itàlia, IrlandaNoruega,Països BaixosSuècia i Suïssa.[3]
La Confederació europea organitza alternativament cada dos anys el campionat d'Europa de seleccions nacionals i la copa d'europea de clubs-Freestyle Grand Prix. El campionat d'Europa, que se celebra la primera setmana de juliol, inclou les proves de "Solo", "Duo" i "Grups". La Copa d'Europa de Clubs inclou les proves d'"Equips" (de 5 a 9 esportistes) i "Grups" (més de 10 esportistes). Com a competició adjunta a la Copa d'Europa també es disputa el Freestyle Grand Prix amb les proves individuals i per parelles.
Federació catalana
La Federació Esportiva Catalana de Twirling es va crear l'any 2004 i després d'uns anys com a membre provisional de la Confederació Europea de Twirling Baton va ser definitivament admesa com a membre de ple dret del màxim organisme europeu el maig de 2007. Prèviament, l'any 2003, Badalona havia acollit els campionats del món. Actualment a Catalunya hi ha 22 clubs, majoritàriament a les comarques de Tarragona, les Terres de l'Ebre i l'àrea metropolitana de Barcelona.
Referència bibliogràfica

  https://ca.wikipedia.org/wiki/Twirling_baton