Pàgines

dimarts, 18 de maig del 2010

4 CORNERS- 4 CANTONS: LA TROBADA DE 2004

El projecte 4 Corners- 4 Cantons està basat en un intercanvi de la cultura de Catalunya amb la de Northumbria (nord d'Anglaterra). La idea va nàixer a Newcastle (Anglaterra) i es realitza des de l'any 2000. Pretenem apropar joves de tot arreu, amb aficions i sentiments en comú, al voltant de la música i la dansa.

L'any 2004 el punt de trobada va ser Vilassar de Mar i vam participar al Tradicionarius de Barcelona. Es van preparar cançons, melodies instrumentals, ritmes amb instruments de percussió, danses col·lectives angleses, balls de bastons i danses col·lectives catalanes, balls de gegants i capgrossos, fanalets dels que fan per Carnaval a Newcastle...

Ens va visitar un grup de clogging de Newcastle format per tres noies: Rachel Unthank, Fiona Taylor i Emma Hardy.

El clogging és un ball anglès amb esclops. Es va formar com a producte associat a la Revolució Industrial a la meitat del s.XIX al nord d'Anglaterra. Es creu que les noies que treballaven a les fàbriques de filar cotó picaven un ritme amb els esclops de fusta, seguint les pulsacions que marcaven els telers. Aquests tipus de passos de ball anomenats Lancashire Clog més endavant es van fer populars no només entre les dones sinó també entre els homes de les fàbriques d'acer. Aquests van crear concursos seriosos entre ells i van començar a ballar amb els esclops en sales de teatre i varietats fins convertir aquesta dansa en una de les més populars.

Hi ha concursos en els quals els que ballen amb esclops ho fan sobre una peça petita de fusta i amb un got d'aigua sobre el cap. El guanyador és el que fa una dansa més enèrgica sense perdre ni una gota d'aigua.